October 5, 2022

SSC CGL 2016 Reasoning Question Paper (Shift-1) 27-August-2016- (Tier-1)

Reasoning Question Papers
27th August-2016 (Shift-1)


 

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Donkey : Brays :: Monkey : ?

Options:
1) Chatters
2) Trumpets
3) Bellows
4) Grunts
Correct Answer: Chatters

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ABDE : FGIJ :: IJLM : ?

Options:
1) NOQR
2) NOPQ
3) NMOP
4) NPQR
Correct Answer: NOQR

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
1 : 8 :: ? :64

Options:
1) 25
2) 36
3) 30
4) 27
Correct Answer: 27

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
Options:
1) Swimming
2) Sailing
3) Diving
4) Driving
Correct Answer: Driving

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
Options:
1) RGTF
2) MLOK
3) CTES
4) VDZC
Correct Answer: VDZC

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
Options:
1) 443
2) 633
3) 821
4) 245
Correct Answer: 633

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Dyke 2. Dwindle 3. Dwell 4. Dye

Options:
1) 3,2,4,1
2) 1,3,4,2
3) 2,1,3,4
4) 3,4,2,1
Correct Answer: 3,2,4,1

Question 8.Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series:
DHL, PTX, BFJ, ?

Options:
1) KOS
2) NRV
3) NPS
4) NRU
Correct Answer: NRV

Question 9.Find the wrong number in the series:
28, 33, 31, 36, 34, 29

Options:
1) 33
2) 36
3) 34
4) 29
Correct Answer: 29

Question 10.The age of Rakhi is twelve times that of her daughter Anubha. If age of Anubha is 3 years now, then what was the age of Rakhi, 2 years earlier?
Options:
1) 20 years
2) 34 years
3) 30 years
4) 36 years
Correct Answer: 34 years

Question 11.Satya’s birthday falls on 15th August and Meena’s birthday falls on 25th June. If Meena’s birthday was on Wednesday, what was the day on Sathya’s birthday in the same year?
Options:
1) Friday
2) Monday
3) Tuesday
4) Saturday
Correct Answer: Friday

Question 12.From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
AMPLIFICATION

Options:
1) ACTOR
2) MANOR
3) CHAMP
4) MANIA
Correct Answer: MANIA

Question 13.If BLACKSMITH is coded as CNBELUNKUJ, then CHILDREN will be coded as?
Options:

1) DIJMESFO
2) DJJNETFP
3) DJINETEP
4) DJJNETEP
Correct Answer: DJJNETFP

Question 14.If 17 + 17 = 2895
18 + 18 = 3245
19 + 19 = 3615
then 23 + 23 = ?

Options:
1) 5765
2) 2565
3) 4005
4) 5295
Correct Answer: 5295

Question 15.In the following problem, ‘=’ stands for ‘÷’ , ‘+’ stands for ‘-‘ , ‘x’ stands for ‘=’, ‘-‘ stands for ‘+’ and ‘÷’ stands for ‘x’. Find the correct equation.
Options:
1) 8 ÷ 4 + 1 – 5 = 6 x 4
2) 4 x 6 ÷ 4 + 4 = 7
3) 5 ÷ 3 – 25 + 20 = 20 x 39
4) 96 ÷ 2 x 6 ÷105 + 1
Correct Answer: 5 ÷ 3 – 25 + 20 = 20 x 39

Question 16.Select the missing number from the given responses.
Options:
1) 432
2) 334
3) 512
4) 501
Correct Answer: 512

Question 17.A man walked 9 km towards East and then 12 km towards South. How far is he from the starting point?
Options:
1) 8 km
2) 6 km
3) 15 km
4) 7.5 km
Correct Answer: 15 km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: Poverty is a symptom as well as a consequence of social disorder.
Assumptions: I. Poverty is a type of social order
II. Poverty is related to social order

Options:
1) only I assumption is correct
2) only assumption II is correct
3) Both assumptions I and II are correct
4) Neither assumption I nor II is correct
Correct Answer: Neither assumption I nor II is correct

Question 19.How many squares are there in the square figure ABCD?
Options:
1) 16
2) 17
3) 26
4) 30
Correct Answer: 30

Question 20.Find the part which represents those actors who are also singers

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q20
Options:
1) a
2) b
3) c
4) f
Correct Answer: c

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q21_0

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q21_1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q22_0

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q22_1

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q23_0

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q23_1

Question 24.Which of the answer figure is exactly the water image of the given figure?

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Reasoning-Q25

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and ‘K’ can be represented by 56, 75, etc.

Similarly you have to identify the set for the word ‘NILE’

Options:
1) 56, 58, 03, 02
2) 59, 77, 85, 43
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 60, 10, 02
Correct Answer: 59, 77, 85, 43

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.