September 21, 2021

SSC CGL 2016 Quantitative Aptitude Question Paper (Shift-1) 27-August-2016- (Tier-1)

Quantitative Aptitude Question Papers
27th August-2016 (Shift-1)


 

Question 51.A clock gains 15 minutes per day. If it is set right at 12 noon, the time it shows at 4 AM is
Options:
1 ) 4.20 AM
2 ) 4.30 AM
3 ) 4.02 AM
4 ) 4.10 AM
Correct Answer: 4.10 AM

Question 52.A home theatre set is Rs. 4950. If two successive discounts of 20% and 15% are given, then its selling price is
Options:
1 ) Rs.3366
2 ) Rs.6633
3 ) Rs.3636
4 ) Rs.6363
Correct Answer: Rs.3366

Question 53.If 15% of x is three times of 10% of y, then x:y =
Options:
1 ) 1:2
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 2:3
Correct Answer: 2:1

Question 54.A bookseller bought 500 textbooks for ₹ 20,000. He wanted to sell them at a profit so that he get 50 books free. At what profit percent should he sell them?
Options:
1 ) 10
2 ) 20
3 ) 15
4 ) 10.5
Correct Answer: 10

Question 55.20% of a man’s salary is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining ₹ 30 on the education of his children, find his salary
Options:
1 ) 300
2 ) 900
3 ) 3000
4 ) 9000
Correct Answer: 300

Question 56.A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is
Options:
1 ) 664 m/s
2 ) 664 km/s
3 ) 332 m/s
4 ) 332 km/s
Correct Answer: 332 m/s

Question 57.The simple interest on Rs. 2000 for 2 years at Rs. 75 per thousand per annum will be
Options:
1 ) Rs.150
2 ) Rs.300
3 ) Rs.600
4 ) Rs.400
Correct Answer: Rs.300

Question 58.If x = 1 + √2 + √3, then the value of x2 – 2x – 4 is

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Math-Q58
Options:
1 ) √6
2 ) 2√3
3 ) 3√2
4 ) 2√6
Correct Answer: 2√6

Question 59.

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Math-Q59
Options:
1 ) 1
2 ) 0
3 ) -1
4 ) 2
Correct Answer: 0

Question 60.If ΔABC is an equilateral triangle of side 16 cm, then the length of altitude is
Options:
1 ) 2√3 cm
2 ) 4√3 cm
3 ) 8√3 cm
4 ) 5√3 cm
Correct Answer: 8√3 cm

Question 61.O is the circumcentre of ΔABC. If AO = 8 cm, then the length of BO is
Options:
1 ) 12 cm
2 ) 3 cm
3 ) 6 cm
4 ) 8 cm
Correct Answer: 8 cm

Question 62.Given that tan(θ + 15°) = √3. Then the value of θ is?
Options:
1 ) 15°
2 ) 75°
3 ) 45°
4 ) 65°
Correct Answer: 45°

Question 63.The least number of square tiles of side 41 cms required to pave the ceiling of a room of size 15m 17cm long and 9m 2 cm broad is:
Options:
1 ) 902
2 ) 656
3 ) 738
4 ) 814
Correct Answer: 814

Question 64.The average of fruits offered in a temple in a week was 75. The average of fruits offered in six days excluding Tuesday was 72. How many fruits were offered on Tuesday?
Options:
1 ) 90
2 ) 93
3 ) 72
4 ) 92
Correct Answer: 93

Question 65.
Options:

Correct Answer: 1

Question 66.
Options:
1 ) 1
2 ) 2
3 ) 3
4 ) 4
Correct Answer: 1

Question 67.If a > b > 0, AB = a – b cm, BC = 2√ab cm, then ∠ABC is
Options:
1 ) 45°
2 ) 60°
3 ) 90°
4 ) 120°
Correct Answer: 90°

Question 68.PR is a tangent to a circle with centre O and radius 4 cm at point Q. If ∠POR = 90°, OR = 5 cm and OP = 20/3 cm, then the length of PR is:
Options:

Correct Answer: 4

Question 69.From a point, 40 m apart from the foot of a tower, the angle of elevation of its top is 60°. The height of the tower is
Options:
1 ) 40√3
2 ) 40√3 cm
3 ) 40√3 m
4 ) 40√2 m
Correct Answer: 40√3 m

Question 70.The radius of a sphere and hemisphere are same. The ratio of their total surface area is
Options:
1 ) 3:1
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 4:3
Correct Answer: 4:3

Question 71.Two equal arcs of two circles subtend angle of 60° and 75° at the centre. The ratio of the radii of the two circles is
Options:
1 ) 5/4
2 ) 3/2
3 ) 4/5
4 ) 2/3
Correct Answer: 5/4

Direction: Study the following graph carefully and answer the questions

SSC-CGL-Tier-1-Exam-Paper-2016-28-Aug-2016-Morning-Shift-Math-Chart

Question 72. Which state has the maximum percentage of electrified villages?
Options:
1 ) B
2 ) C
3 ) D
4 ) F
Correct Answer: C

Question 73. If the Central Government desires to give aid for speedy electrification starting from states with least electrification, which state will get fourth rank in order of priority?
Options:
1 ) F
2 ) C
3 ) E
4 ) B
Correct Answer: F

Question 74. How many States have at least 60% or more electrified villages?
Options:
1 ) Five
2 ) Three
3 ) Four
4 ) Two
Correct Answer: Three

Question 75. Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D?
Options:
1 ) A
2 ) E
3 ) F
4 ) C
Correct Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *