February 8, 2023

SSC CGL (Tier-1) 2019 Question Paper -English Comprehension (Shift-1) 05-March-2020

English Comprehension Question Papers
05-March-2020 (Shift-1)


 

Q1. Select the most appropriate word to fill in the blank.
I like both tea and coffee but prefer the ______.
a. later
b. least
c. last
d. latter

Correct Answer : Latter

Q2. Select the correct passive form of the given sentence.
They offered me a chair
a. A chair is offered to me by them.
b. I was offered a chair by them.
c. I offered a chair to them.
d. A chair was being offered to me.
Correct Answer: I was offered to me by them.

Q3. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A bed of roses
a. A pleasant perfume
b. An easy and happy situation
c. A difficult path
d. A valley full of flowers
Correct Answer: An easy and happy situation

Q4. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A close-fisted person
a. A strong person
b. A kind person
c. A miserly person
d. A cruel person
Correct Answer: Amiserly person

Q5. Select the correct indirect form of the given sentence.
“What a good idea!”, Seema remarked.
a. Seema exclaimed that the idea is good.
b. Seema exclaimed that it was a very good idea.
c. Seema told what an idea!
d. Seema said what a good idea it is.
Correct Answer: Seema exclaimed that it was a very good idea.

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Modern man is completely engross in the mad pursuit of material pleasures and luxuries.
a. mad pursuit of
b. Modern man is
c. material pleasures and luxuries
d. completely engross
Correct Answer: Completely engross

Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q7. Select the most appropriate option for blank no. 1
a. flock
b. convoy
c. bevy
d. crew
Correct Answer: Convoy

Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q8. Select the most appropriate option for blank no. 2
a. are moving
b. was moving
c. were moving
d. has moved
Correct Answer: Were moving

Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q9. Select the most appropriate option for blank no. 3
a. buzz
b. crash
c. splash
d. scream
Correct Answer: Crash

Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q10. Select the most appropriate option for blank no. 4
a. Logically
b. Similarly
c. Fortunately
d. Magically
Correct Answer: Fortunately

Comprehension: In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q11. Select the most appropriate option for blank no. 5
a. changing
b. clearing
c. altering
d. moving
Correct Answer: Clearing

Q12. Select the wrongly spelt word.
a. Choir
b. Chouffer
c. Champion
d. Charisma
Correct Answer: Chouffer

Q13. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.
A. Aesop was one of them who lived in Greece about 2500 years ago.
B. He told many interesting stories to the people.
C. There were many talented people in ancient Greece.
D. Although he was ugly, he had a very clever brain.

a. BADC
b. BDAC
c. CADB
d. CDBA
Correct Answer: CADB

Q14. Select the most appropriate word to substitute the underlined word of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No improvement’.
The diver dive in the pool from a great height.
a. dived at the pool
b. No improvement
c. dived into the pool
d. dives to a pool
Correct Answer: Dived into the pool

Q15. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.
A. He is a gifted volleyball player.
B. But now a days he does not play international matches.
C. It is because he had an accident last year.
D. Sanjay is my best friend.

a. ABCD
b. DCAB
c. CDBA
d. DABC
Correct Answer: DABC

Q16. Select synonym of the given word.
RETAIN
a. Convey
b. Destroy
c. Maintain
d. Gain
Correct Answer: Maintain

Q17. Select synonym of the given word.
EXPENSIVE
a. Mild
b. Sober
c. Gentle
d. Dear
Correct Answer: Dear

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank.
He tried to ______ my ring.
a. stile
b. still
c. steel
d. steal
Correct Answer: Steal

Q19. Select the wrongly spelt word.
a. Cremator
b. Cracker
c. Cricketer
d. Creater
Correct Answer: Creater

Q20. Select the most appropriate segment to substitute the underlined segment of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution’.
Hardly had he sit on the chair than it broke.
a. sat on the chair when
b. No substitution
c. sat onto a chair then
d. sit in the chair when
Correct Answer: Sat on the chair when

Q21. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
My brother, who live in Delhi, has written me a letter.
a. me a letter
b. has written
c. who live in Delhi
d. My brother
Correct Answer: Who live in Delhi

Q22. Select antonym of the given word.
DEXTERITY
a. Ignorance
b. Skill
c. Mastery
d. Agility
Correct Answer: Ignorance

Q23. Select the word which means the same as the group of words given.
Incapable of paying debts
a. Obsolete
b. Insolvent
c. Corrupt
d. Extravagant
Correct Answer: Insolvent

Q24. Select one word for the following group of words.
One who loves his country
a. Conspirator
b. Patriot
c. Collaborator
d. Traitor
Correct Answer: Patriot

Q.25 Select antonym of the given word.
DIVIDE
a. Split
b. Unite
c. Break
d. Engulf
Correct Answer: Unite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *