July 7, 2022

SSC CGL 2016 General Awareness Question Paper (Shift-2) 30-August-2016- (Tier-1)

General Awareness Question Papers
30th August-2016 (Shift-2)


 

Question 26.Silver gets corroded due to ________________ in air.
Options:
1) Oxygen
2) Hydrogen Sulphide
3) Carbon dioxide
4) Nitrogen
Correct Answer: Hydrogen Sulphide

Question 27.Which of the following is a radioactive element?
Options:
1) Cobalt
2) Uranium
3) Argon
4) Chromium
Correct Answer: Uranium

Question 28.Right to Constitutional Remedies comes under ________________
Options:
1) Legal rights
2) Fundamental rights
3) Human rights
4) Natural rights
Correct Answer: Fundamental rights

Question 29.Which of the digestive organs contains acid?
Options:
1) Stomach
2) Small intestine
3) Appendix
4) Colon
Correct Answer: Stomach

Question 30.Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar.
Options:
1) Bangladesh
2) Myanmar
3) Sri Lanka
4) Pakistan
Correct Answer: Sri Lanka

Question 31.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?
Options:
1) Cotton
2) Jute
3) Wool
4) Silk
Correct Answer: Silk

Question 32.Purpose of an optical filter is to : ________
Options:
1) reflect lights of different colours
2) dispense light into component colours
3) refract light of different colours
4) transmit or absorb light of different colours
Correct Answer: transmit or absorb light of different colours

Question 33.Which of the following is not a weighted code?
Options:
1) Excess 3 – Code
2) Binary Number System
3) Decimal Number System
4) BCD Number System
Correct Answer: Excess 3 – Code

Question 34.’Residex’ is associated with :
Options:
1) Share prices
2) Price inflation
3) Mutual fund prices
4) Land prices
Correct Answer: Land prices

Question 35.Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called __________ .
Options:
1) Infra-red (IR)
2) Gamma rays
3) Ultraviolet rays (UV)
4) X-rays
Correct Answer: Ultraviolet rays (UV)

Question 36.Birju Maharaj is a well known exponent of
Options:
1) Manipuri dance
2) Kathak
3) Odissi
4) Kathakali
Correct Answer: Kathak

Question 37.In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear
Options:
1) blue
2) deep red
3) white
4) black
Correct Answer: black

Question 38.The First Woman President of the Indian National Congress was
Options:
1) Sarojini Naidu
2) Vijayalakshmi Pandit
3) Annie Besant
4) Kadambani Ganguli
Correct Answer: Annie Besant

Question 39.Which of the following programmes meet the credit needs of poor women?
Options:
1) Mahila Samriddhi Yojna
2) Rashtriya Mahila Kosh
3) Indira Mahila Yojna
4) Mahila Samakhya Programme
Correct Answer: Rashtriya Mahila Kosh

Question 40.The Comptroller and Auditor-General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the ______________ .
Options:
1) Finance Minister
2) Prime Minister
3) President
4) Chief Justice of the Supreme Court
Correct Answer: President

Question 41.The first Buddhist Council was held at _____________ .
Options:
1) Kashmir
2) Rajagriha
3) Pataliputra
4) Vaisali
Correct Answer: Rajagriha

Question 42.Where do the Western and Eastern Ghats meet?
Options:
1) Nilgiri hills
2) Cardamom hills
3) Palani hills
4) Annamalai hills
Correct Answer: Nilgiri hills

Question 43.Who was the founder of the Satvahana Empire?
Options:
1) Kanha
2) Simuka
3) Hala
4) Gautamiputra
Correct Answer: Simuka

Question 44.Indian National Congress split for the first time in its session at
Options:
1) Allahabad
2) Calcutta
3) Surat
4) Lahore
Correct Answer: Surat

Question 45.Silica gel is a
Options:
1) moisturizer
2) flavouring agent
3) drying agent
4) delicious food
Correct Answer: drying agent

Question 46.Which Superfast train has AC Coach having Braille Signals?
Options:
1) Purushottam Express
2) Shramjeevi Express
3) Himgiri Express
4) Purva Express
Correct Answer: Purushottam Express

Question 47.Biofertilizers convert nitrogen to _________ .
Options:
1) nitrates
2) ammonia
3) nitrogenase
4) amino acids
Correct Answer: ammonia

Question 48.Shiva Thapa is associated with which of the following sports?
Options:
1) Boxing
2) Golf
3) Shooting
4) Badminton
Correct Answer: Boxing

Question 49.The natural habitat of Rhinoceros in India is
Options:
1) Bharatpur
2) Gir forest
3) Khaziranga
4) Nilgiris
Correct Answer: Khaziranga

Question 50.Which country recently voted to leave the European Union (EU)?
Options:
1) Greece
2) Spain
3) United Kingdom
4) Germany
Correct Answer: United Kingdom

Leave a Reply

Your email address will not be published.