September 21, 2021

SSC CGL 2016 General Awareness Question Paper (Shift-1) 04 September 2016- (Tier-1)

General Awareness Question Papers
04th September 2016 (Shift-1)


 

Question 26.Besides CO2, the other green house gas is
Options:
1) CH4
2) N2
3) Ar
4) O2
Correct Answer: CH4

Question 27.National Income of India is compiled by
Options:
1) Finance Commission
2) Indian Statistical Institute
3) National Development Council
4) Central Statistical Organization
Correct Answer: Central Statistical Organization

Question 28.The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
Options:
1) Advisory jurisdiction
2) Original jurisdiction
3) Appellate jurisdiction
4) Jurisprudence
Correct Answer: Original jurisdiction

Question 29.The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad?
Options:
1) Akshi Upanishad
2) Mundaka Upanishad
3) Garuda Upanishad
4) Mahavakya Upanishad
Correct Answer: Mundaka Upanishad

Question 30.When Granite rocks get metamorphosed, they form
Options:
1) Quartzite
2) Gneiss
3) Marble
4) Slate
Correct Answer: Gneiss

Question 31.Which of the following is a commercial source of energy?
Options:
1) Agricultural waste
2) Dried dung
3) Sun
4) Natural gas
Correct Answer: Natural gas

Question 32.Backward bending supply curve belongs to which market?
Options:
1) Capital
2) Labour
3) Money
4) Inventories
Correct Answer: Labour

Question 33.In IT, associative memory is called as
Options:
1) Virtual memory
2) Cache memoryी
3) Content addressable memory
4) Main memory
Correct Answer: Content addressable memory

Question 34.Addition of suitable impurities into semiconductor, is called
Options:
1) Doping
2) Mixing
3) Forming
4) Diluting
Correct Answer: Doping

Question 35.Kyoto Protocol is associated with
Options:
1) Species conservation
2) Climate change
3) Wetland Conservation
4) Medicinal plants
Correct Answer: Climate change

Question 36.Ebraham Alkazi is an eminent personality in which one of the following area?
Options:
1) Heart surgery
2) Civil aviation
3) Theatre
4) Painting
Correct Answer: Theatre

Question 37.Skoda, which launched sedan ‘Rapid’, is an automobile manufacturer based in
Options:
1) Japan
2) France
3) South Korea
4) Czech Republic
Correct Answer: Czech Republic

Question 38.Sattriya is a classical dance form of __________
Options:
1) Manipur
2) Uttar Pradesh
3) Assam
4) Andhra Pradesh
Correct Answer: Assam

Question 39.P. V. Sindhu defeated Wang Yihan to enter the semi final of womens’ singles of badminton at the Rio Olympics. Wang Yihan belongs to ____________
Options:
1) Indonesia
2) Taiwan
3) China
4) Japan
Correct Answer: China

Question 40.If a budget is defeated in the legislature of a state then
Options:
1) The Finance Minister alone has to resign
2) The Finance Minister concerned has to be suspended
3) The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
4) Re-election have to be ordered
Correct Answer: The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign

Question 41.Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?
Options:
1) Indian Opinion
2) Harijan
3) Young Indiaा
4) Indian Mirror
Correct Answer: Indian Opinion

Question 42.In which of the following cities India’s first water metro project was recently launched?
Options:
1) Kolkata
2) Kochi
3) Vishakhapatnam
4) Mumbai
Correct Answer: Kochi

Question 43.Meibomian glands are located in
Options:
1) Eye
2) Ear
3) Nose
4) Skin
Correct Answer: Eye

Question 44.In which city is India’s first Post Office ATM opened?
Options:
1) Chennai
2) New Delhi
3) Hyderabad
4) Mumbai
Correct Answer: Chennai

Question 45.Arsenic problem in India is primarily due to
Options:
1) Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
2) Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
3) Overexploitation of ground water in the affected areas
4) Overexploitation of surface water in the affected areas
Correct Answer: Overexploitation of ground water in the affected areas

Question 46.Men’s Singles Wimbledon Championship 2016, is bagged by
Options:
1) Andy Murray
) Milos Ravnic
3) Roger Federer
4) Novak Dijokovic
Correct Answer: Andy Murray

Question 47.Which of the following vitamins are water soluble?
Options:
1) Vit. A & Vit. B
2) Vit. B & Vit. C
3) Vit. C & Vit. D
4) Vit. A & Vit. K
Correct Answer: Vit. B & Vit. C

Question 48.In terms of economics, if it is possible to make someone better-off without making someone worse-off, then the situation is
Options:
1) Inefficient
2) Efficient
3) Optimal
4) Pareto-superior
Correct Answer: Pareto-superior

Question 49.Green House Effect’ means
Options:
1) Pollution in houses in tropical region
2) Prevention of ultra-violet radiation by the ozone layer
3) Trapping of solar energy due to atmospheric gases
4) Damage to green painted buildings
Correct Answer: Trapping of solar energy due to atmospheric gases

Question 50.General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
Options:
1) Hasrat Mohini
2) Vir Savarkar
3) Udham Singh
4) Jatin Das
Correct Answer: Udham Singh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *