October 5, 2022

SSC CGL 2016 English Comprehension Question Paper (Shift-2) 27-August-2016- (Tier-1)

English Comprehension Question Papers
27th August-2016 (Shift-2)


 

76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
PANACEA

1) PRAISE
2) CURE-ALL
3) POISON
4) AMBROSIA
Correct Answer: CURE-ALL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
DETEST

1) DENOUNCE
2) IGNORE
3) ADORE
4) CASTIGATE
Correct Answer: ADORE

78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
1) Debilitate
2) Impecable
3) Inkulcate
4) Harrass
Correct Answer: Debilitate

79. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

What a _____ holiday!
1) momentous
2) memorable
3) momentary
4) immortal
Correct Answer: memorable

80.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Many important projects have reached the final stage of _____.
1) accomplishment
2) initiation
3) resolution
4) implementation
Correct Answer: implementation

81. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

_____ you live long!
1) Might
2) May
3) Shall
4) Should
Correct Answer: May

82. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B

83.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A

84. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B

85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Caught red-handed
1) Caught by mistake
2) Caught with a red-handkerchief
3) Found wounded
4) Discovered in the act of doing
Correct Answer: Discovered in the act of doing

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Gate crasher
1) Invader
2) Thief
3) Uninvited guest
4) Children
Correct Answer: Uninvited guest

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To angle
1) To measure the river breadth
2) To fish with a net
3) To fish
4) To sit and watch the river
Correct Answer: To fish

88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Favouritism shown by a person in power to his relatives
1) Formalism
2) Red-tapism
3) Nepotism
4) Bureaucracy
Correct Answer: Nepotism

89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A round-about way of expression
1) Verbosity
2) Talkativeness
3) Circumlocution
4) Locquacious
Correct Answer: Circumlocution

90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Suitable or intended for only young persons
1) Youthful
2) Puerile
3) Adolescent
4) Juvenile
Correct Answer: Juvenile

91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Each self is unique, and therefore cannot be compared.
1) incomparable
2) Non comparable
3) Incomparably
4) No improvement
Correct Answer: incomparable

92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Shall I sit between you at the concert?
1) beside
2) besides
3) next
4) No Improvement
Correct Answer: beside

93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

No one other reason than poverty is hampering India’s progress.
1) No other
2) None other
3) No another
4) No improvement
Correct Answer: No other

94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The custom has took root in the society.
1) taken root
2) take root
3) takes root
4) No improvement
Correct Answer: taken root

95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

We will take care of your children when you are away at Mumbai.
1) be looking for
2) look after
3) take care after
4) No improvement
Correct Answer: look after

96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My brother, David, was always close to our grandmother. Both of them shared a love of Mother Nature and of food that they had grown themselves. Whenever his schedule permitted, he would drop in for a short visit and a cup of coffee. One day, when he found no one home, he left a chunk of dirt on her porch. This started what was later to be known as his “calling card”. Grandmother would come home occasionally and instantly know that Dave had been by when she spotted the chunk of dirt on her porch.

Although Grandmother had a poor upbringing in Italy, she managed to do well in the United States. She was always healthy and independent and enjoyed a fulfilling life. Recently she had a stroke and died. Everyone was saddened by her death. David was disconsolate. His life-long friend was now gone.

What is the opposite of the word ‘disconsolate’
1) Devastated
2) Hilarious
3) Exuberant
4) Sombre
Correct Answer: Exuberant

97. David would drop in for a short visit and leave a _____ as a sign on grandma’s porch if she was not at home.
1) schedule
2) chunk of dirt
3) calling card
4) cup of coffee
Correct Answer: chunk of dirt

98. Grandmother used to be _____ .
1) rich in Italy but poor in the United States
2) in the United States but is now in Italy
3) poor earlier but became rich later on
4) rich earlier but now poor
Correct Answer: poor earlier but became rich later on

99. Grandmother enjoyed a _____ life.
1) healthy but sickly
2) good and healthy
3) rich but sickly
4) poor and healthy
Correct Answer: good and healthy

100. Grandmother’s death made everyone
1) sad including David
2) disconsolate excluding David
3) happy and disconsolate
4) sad excluding David
Correct Answer: sad including David

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.